Najlepsze źródła antyoksydantów – sprawdź, jakich produktów nie może zabraknąć w codziennej diecie

Antyoksydanty, zwane również przeciwutleniaczami, to grupa związków, które mają bardzo korzystny wpływ na organizm. Ich głównym zadaniem jest eliminacja wolnych rodników – “szkodników”, uszkadzających zdrowe komórki w ciele. Antyoksydanty spowalniają procesy starzenia i chronią organizm przed infekcjami. W jakich produktach spożywczych znajdziemy cenne przeciwutleniacze?

Truskawki 

Źródłem naturalnych przeciwutleniaczy są przede wszystkim owoce jagodowe, między innymi nasza polska truskawka. Truskawki zawierają wszystkie witaminy antyoksydacyjne, czyli nie tylko witaminę C, ale również A i E. Co ciekawe, w 100 g truskawek znajdziemy aż 60 mg witaminy C, co czyni owoc jednym z najlepszych źródeł tego składnika pokarmowego. Truskawki są także niskokaloryczne (100 g tych owoców to jedynie 30 kalorii), zatem z powodzeniem mogą włączyć je do diety również osoby na redukcji. 

Borówki 

W grupie owoców jagodowych, obok truskawki, znajduje się także borówka. Ten owoc to prawdziwa skarbnica witamin i składników mineralnych. W borówkach znajdziemy witaminy C, A, E i z grupy B (między innymi cenny kwas foliowy). Co więcej, borówki są także źródłem wapnia, żelaza, cynku, potasu, sodu i magnezu. Wapń i cynk to pierwiastki, wykazujące silne właściwości antyoksydacyjne. 

Czerwona papryka 

Cenne przeciwutleniacze znajdziemy również w warzywach. Świetnym przykładem jest czerwona papryka, która zawiera nie tylko witaminę C, ale także flawonoidy i karotenoidy. Flawonoidy to substancje naturalnie występujące w roślinach, które mają wiele właściwości prozdrowotnych (przede wszystkim ze względu na swoje działanie antyoksydacyjne). Właściwości przeciwutleniające wykazują również karotenoidy (pochodne witaminy A). Naturalnie barwią one żywność, nadając jej kolor od żółtego do czerwonego. W grupie karotenoidów, oprócz czerwonej papryki, znajdują się między innymi pomidory, marchew, dynia, a także melony i pomarańcze. 

Zielona herbata 

Chcesz zadbać o układ odpornościowy i ograniczyć ryzyko stresu oksydacyjnego, powstającego pod wpływem gromadzenia się szkodliwych wolnych rodników? Do swojej diety włącz zieloną herbatę, która jest bogatym źródłem witamin, składników mineralnych oraz katechin, należących do grupy flawonoidów. Katechiny to jedne z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Działają przeciwzapalnie, antybakteryjnie i antywirusowo. 

Cynamon 

Co ciekawe, naturalne przeciwutleniacze znajdziemy także w przyprawach. Zwycięzcą rankingu przypraw o właściwościach antyoksydacyjnych okazał się cynamon (zaraz za nim były goździki). Cynamon jest bardzo aromatyczną przyprawą i doskonałym dodatkiem szczególnie do dań słodkich (deserów i wypieków). Zawiera ponad siedem rodzajów flawonoidów, działa przeciwwirusowo, antybakteryjnie i przeciwgrzybicznie. Jedyne, na co należy uważać, to ilość spożywanego cynamonu. Zbyt duża porcja (w przypadku dorosłych to więcej niż 1 łyżeczka cynamonu dziennie) może negatywnie wpływać między innymi na pracę wątroby.

Dieta antyoksydacyjna 

Dietą antyoksydacyjną nazywamy jadłospis bazujący na warzywach, owocach i innych naturalnych źródłach przeciwutleniaczy. Takie menu polecane jest przede wszystkim osobom ciągle zmęczonym i narażonym na przewlekły stres. Chcesz jeść więcej warzyw i owoców, ale nie lubisz gotować? Zapoznaj się z ofertą cateringu dietetycznego na stronie: https://www.maczfit.pl/olsztyn

Leave a reply

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij