Warto zauważyć, że w naszych czasach mamy bardzo szeroki wybór serów różnego rodzaju. Wiele osób uważa, że to właśnie Francja ma najlepszą jakość serów i tylko tam można znaleźć najwięcej serów różnego rodzaju. Otóż prawda jest taka, że i w Polsce mamy piękną tradycję serowarów, którą warto dziś poznać.

Ser domowej roboty

Ser już od wielu stuleci służy ludziom do jedzenia. Sery wykonywano we własnych domach, dlatego produkcja tego przysmaku nie była tak bardzo popularna w mleczarniach, jak ma to miejsce dzisiaj. Czasy PRL-u docelowo wprowadziły sery do masowej produkcji, przez co domowy wyrób serów zaczął stopniowo zanikać. Dziś już właściwie mało kto produkuje ser domowej roboty, co nie oznacza, że nie można zakupić sera o takim, domowy właśnie smaku.

Ser według polskiej tradycji

Mówi się, że tradycja serowarstwa na ziemiach polskich jest znacznie dłuższa niż we Francji, dlatego konieczne jest to, abyśmy nie przechodzili obojętnie wobec naszych polskich serów, którymi dzięki regionalnym producentom na nowo możemy się chwalić na świecie.

Przez wiele lat trwania w Polsce PRL-u, tradycja robienia własnych przydomowych serów zanikała. Powstawały duże mleczarnie produkujące często wątpliwej jakości przetwory z mleka. Pomimo tego, w wielu regionach mali rolnicy nadal przetwarzali mleko zgodnie z recepturą swoich babć i dziadków. Częściowo za sprawą tych właśnie ludzi po 89 roku zaczęły powstawać niewielkie serowarnie, które zaopatrywały miejscowe targi i bazary. Z drugiej strony sporo osób to nowi producenci, którzy początkowo nieśmiało testowali nowe techniki i rodzaje sera, dzięki czemu przez lata doświadczeń i udoskonaleń doszli do prawdziwego kunsztu.

Rozwój serowarstwa w Polsce został dostrzeżony, a serom produkowanym przez regionalnych rolników nadano miano serów zagrodowych. Nazwę tę wymyślił i rozpropagował Gieno Mientkiewicz, który przemierzył całą Polskę, katalogując ponad 300 producentów serów zagrodowych. Dzięki niemu oraz innym zapaleńcom dziś znacznie łatwiej zakupić pyszne polskie regionalne produkty, które z łatwością mogłyby rywalizować na międzynarodowych konkurach.

Gdzie kupować ser?

Sery są dziś bardzo popularnym przysmakiem, a na rynku serowarstwa pojawia się coraz więcej przekąsek, które można wykorzystać na rodzinne lub też biesiadne stoły. Wiele jest innowacyjnych smaków, które wręcz kuszą swoim oryginalnym walorem. Oczywiście różnorodność serów dostępna jest w sklepach spożywczych, jednak powstaje pytanie, czy warto kupować sery tylko tam?

Oczywiście, że nie, ponieważ ser jest dostępny również na stronach internetowych, wśród wielu producentów serów. Warto zainteresować się tym tematem, szczególnie jeśli smak sera jest dla naszego podniebienia czymś ważnym i oczekiwanym. W internecie znajdziemy wiele ciekawych produktów serowych, które oferowane są przez znanych i mniej znanych producentów sera.

Tradycja polska-ser

Polski ser już tradycyjnie gości na stołach polskich rodzin. Smak sera od zawsze spotyka się z doskonałą aprobatą każdego Polaka, dlatego tak ważny jest doskonały skład i przygotowanie tego smacznego wyrobu. Ser jest w polskiej tradycji od wielu już lat. Wiele osób, które produkują sery, zachęcają do tego, aby produkować go w domu, ponieważ każdy ma ku temu możliwość.

Taka tradycja była kiedyś pięknym przedsięwzięciem, jednak obecne czasy sprawiły, że szukamy wygody i właściwie cieszymy się tym, co zakupimy. Warto jednak odnowić tradycję, która jeszcze nie tak dawno był powszechna w każdym gospodarstwie. Tworzenie sera nie jest wcale trudnym przedsięwzięciem, chociaż wymaga określonego czasu. Od każdego z nas zależy, czym będziemy się karmić, dlatego warto pomyśleć, czy kupnego sera w sklepie, który pokrojony jest już zazwyczaj w plastry, nie zamienić na tradycyjny polski, domowy ser.

Francja od lat jest na piedestale w produkcji serów i zachowywaniu tradycji serowarskiej. Warto brać przykład z tego kraju i odnowić w naszych domach tradycję produkowania serów, tym bardziej że możemy dziś tworzyć takie smaki, jakie odpowiadają naszym oczekiwaniom.

Sery możemy robić z mleka krowy, kóz czy też owiec, a także wielbłądów, jaków czy też reniferów, jeśli tylko będziemy mieli do takiego mleka dostęp. Tradycja serowarska powinna na nowo odżyć w naszych rodzinach. Może ona stać się pasją dzielenia, która obudzi wspomnienia domowego sera. Chcąc poznać, na czym polega tworzenie serów, warto też wiedzieć, jakie mamy ich rodzaje, gdyż pozwoli to nam lepiej zapanować nad domową produkcją.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ