Glony zielone zaliczane są do grupy superfoods, czyli produktów spożywczych, które mają niebagatelny wpływ na zdrowie, a także mają działanie antynowotworowe. Należą do nich między innymi spirulina i chlorella. Najwięcej glonów w naturalnej postaci spożywają Japończycy i jako naród cieszą się bardzo dobrym zdrowiem. W czym zatem tkwi tajemnica glonów i dlaczego warto wprowadzić je do codziennej diety?
Po pierwsze: usuwanie z organizmu toksyn i metali ciężkich
Niewiele jest naturalnej żywności, która jest w stanie usuwać z organizmu toksyny i metale ciężkie. Nic więc dziwnego, że ulubiona potrawa Japończyków czyli sushi zawinięta jest właśnie w algi Nori. Mówi się bowiem, że w surowej rybie znajduje się najwięcej rtęci, spośród dostępnego pożywienia. Algi morskie mają działanie neutralizujące i usuwające metale ciężkie. Dzięki temu nie zalegają one w organizmie i nie tworzą kamieni jelitowych, a w konsekwencji nie tworzą się w jelitach złośliwe zmiany. Działanie antynowotworowe jest więc niezaprzeczalną zaletą spożywania suplementu diety chlorella. Jest to nic innego, jak sproszkowana zielona alga – chlorella zamknięta w kapsułce, którą spożywa się, dodając do płynnego posiłku lub napoju, np. smoothie, koktajlu czy zupy, jeśli ma się problemy z połykaniem tabletek.
Po drugie: wspomaganie odchudzania
Glony wprowadzone do codziennej diety mogą również wspomagać proces odchudzania. Suplement diety chlorella tworzy w jelicie śluz, który sprawia, że zwiększa się uczucie sytości, a tym samym nie ma ochoty na podjadanie między posiłkami. Dzięki temu ogranicza się również podjadanie w ciągu dnia i można uniknąć efektu jojo. Dzieje się tak głównie dlatego, że glony komórkowe są źródłem wysokowartościowego białka, a zawarta jest w nich również fenyloalanina, która kontroluje poziom sytości. Oczywiście sam suplement diety chlorella nie pomoże schudnąć, gdyż trzeba połączyć jego stosowanie ze zbilansowaną dietą i aktywnością fizyczną. Faktem jest jednak, że glony obniżają wchłanianie tłuszczów i cukrów.
Po trzecie: obniżenie ciśnienia tętniczego
Bardzo ważnym powodem, dla którego warto sięgać po glony w codziennej diecie jest możliwość obniżenia ciśnienia tętniczego, a także regulacji pracy układu krwionośnego. Dzieje się tak również dlatego, że chlorella jest bogatym źródłem żelaza i magnezu. Polecana jest zatem osobom, które miewają epizody zbyt wysokiego ciśnienia związane ze stresem, małą ilością snu i trybem życia. Oczywiście łączenie jej z lekami na obniżenie ciśnienia trzeba skonsultować z lekarzem, jeśli zależy nam na detoksykacji czy wspomaganiu procesu odchudzania. Chlorella zapobiega miażdżycy i wspomaga tworzenie naczyń włosowatych. Przeciwdziała również hemoroidom i żylakom.
Po czwarte: źródło witalności i młodości
Glony stanowią bogate źródło witamin. Znajdziemy w nich witaminy z grupy B, a także beta-karoten oraz witaminę E i C. Dzięki temu posiadają wszystkie atrybuty do zwalczania wolnych rodników i przeciwdziałania procesowi starzenia skóry. Regulują i utrzymują odpowiednie nawodnienie organizmu w płaszczu hydrolipidowym, a także stymulują produkcję kolagenu. Nic więc dziwnego, że są składnikiem wielu kremów zarówno nawilżających, jak i przeciwzmarszczkowych. Jednak działanie powierzchniowe nie zastąpi działania od środka. Dlatego znacznie korzystniejsze dla skóry będzie przyjmowanie suplementu diety, spiruliny lub chlorelli. Ponadto dzięki obecności kompleksu witamin jest źródłem witalności i dodaje energii.
Po piąte: prawidłowa praca układu nerwowego
Stresujący tryb życia towarzyszy nie jednej osobie. Życie w biegu nie sprzyja dbaniu o właściwą podaż witamin i mikroelementów, co odbija się na objawach ze strony układu nerwowego. Oczywiście znacznie większe w takiej sytuacji jest również zapotrzebowanie na magnez, a glony są bogatym źródłem tego pierwiastka. Chlorella wpływa ponadto na syntezę serotoniny, przeciwdziała zatem zarówno nerwicom, jak i depresji. Dodatkowo podnosi koncentrację i polepsza pamięć.
Jest wiele powodów dla których warto włączyć glony do codziennej diety. Dla wegan i wegetarian będzie nim również wysokowartościowe białko, a także bogactwo witaminy B12, która jest niezbędna dla prawidłowej pracy układu krążenia i zapobiega anemii oraz chorobom układu nerwowego.