5 powodów, dla których warto wprowadzić glony do codziennej diety

Glony zielone zaliczane są do grupy superfoods, czyli produktów spożywczych, które mają niebagatelny wpływ na zdrowie, a także mają działanie antynowotworowe. Należą do nich między innymi spirulina i chlorella. Najwięcej glonów w naturalnej postaci spożywają Japończycy i jako naród cieszą się bardzo dobrym zdrowiem. W czym zatem tkwi tajemnica glonów i dlaczego warto wprowadzić je do codziennej diety?

Po pierwsze: usuwanie z organizmu toksyn i metali ciężkich

Niewiele jest naturalnej żywności, która jest w stanie usuwać z organizmu toksyny i metale ciężkie. Nic więc dziwnego, że ulubiona potrawa Japończyków czyli sushi zawinięta jest właśnie w algi Nori. Mówi się bowiem, że w surowej rybie znajduje się najwięcej rtęci, spośród dostępnego pożywienia. Algi morskie mają działanie neutralizujące i usuwające metale ciężkie. Dzięki temu nie zalegają one w organizmie i nie tworzą kamieni jelitowych, a w konsekwencji nie tworzą się w jelitach złośliwe zmiany. Działanie antynowotworowe jest więc niezaprzeczalną zaletą spożywania suplementu diety chlorella. Jest to nic innego, jak sproszkowana zielona alga – chlorella zamknięta w kapsułce, którą spożywa się, dodając do płynnego posiłku lub napoju, np. smoothie, koktajlu czy zupy, jeśli ma się problemy z połykaniem tabletek.

Po drugie: wspomaganie odchudzania

Glony wprowadzone do codziennej diety mogą również wspomagać proces odchudzania. Suplement diety chlorella tworzy w jelicie śluz, który sprawia, że zwiększa się uczucie sytości, a tym samym nie ma ochoty na podjadanie między posiłkami. Dzięki temu ogranicza się również podjadanie w ciągu dnia i można uniknąć efektu jojo. Dzieje się tak głównie dlatego, że glony komórkowe są źródłem wysokowartościowego białka, a zawarta jest w nich również fenyloalanina, która kontroluje poziom sytości. Oczywiście sam suplement diety chlorella nie pomoże schudnąć, gdyż trzeba połączyć jego stosowanie ze zbilansowaną dietą i aktywnością fizyczną. Faktem jest jednak, że glony obniżają wchłanianie tłuszczów i cukrów.

Po trzecie: obniżenie ciśnienia tętniczego

Bardzo ważnym powodem, dla którego warto sięgać po glony w codziennej diecie jest możliwość obniżenia ciśnienia tętniczego, a także regulacji pracy układu krwionośnego. Dzieje się tak również dlatego, że chlorella jest bogatym źródłem żelaza i magnezu. Polecana jest zatem osobom, które miewają epizody zbyt wysokiego ciśnienia związane ze stresem, małą ilością snu i trybem życia. Oczywiście łączenie jej z lekami na obniżenie ciśnienia trzeba skonsultować z lekarzem, jeśli zależy nam na detoksykacji czy wspomaganiu procesu odchudzania. Chlorella zapobiega miażdżycy i wspomaga tworzenie naczyń włosowatych. Przeciwdziała również hemoroidom i żylakom.

Po czwarte: źródło witalności i młodości

Glony stanowią bogate źródło witamin. Znajdziemy w nich witaminy z grupy B, a także beta-karoten oraz witaminę E i C. Dzięki temu posiadają wszystkie atrybuty do zwalczania wolnych rodników i przeciwdziałania procesowi starzenia skóry. Regulują i utrzymują odpowiednie nawodnienie organizmu w płaszczu hydrolipidowym, a także stymulują produkcję kolagenu. Nic więc dziwnego, że są składnikiem wielu kremów zarówno nawilżających, jak i przeciwzmarszczkowych. Jednak działanie powierzchniowe nie zastąpi działania od środka. Dlatego znacznie korzystniejsze dla skóry będzie przyjmowanie suplementu diety, spiruliny lub chlorelli. Ponadto dzięki obecności kompleksu witamin jest źródłem witalności i dodaje energii.

Po piąte: prawidłowa praca układu nerwowego

Stresujący tryb życia towarzyszy nie jednej osobie. Życie w biegu nie sprzyja dbaniu o właściwą podaż witamin i mikroelementów, co odbija się na objawach ze strony układu nerwowego. Oczywiście znacznie większe w takiej sytuacji jest również zapotrzebowanie na magnez, a glony są bogatym źródłem tego pierwiastka. Chlorella wpływa ponadto na syntezę serotoniny, przeciwdziała zatem zarówno nerwicom, jak i depresji. Dodatkowo podnosi koncentrację i polepsza pamięć.

Jest wiele powodów dla których warto włączyć glony do codziennej diety. Dla wegan i wegetarian będzie nim również wysokowartościowe białko, a także bogactwo witaminy B12, która jest niezbędna dla prawidłowej pracy układu krążenia i zapobiega anemii oraz chorobom układu nerwowego.

Leave a reply

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij