Nietypowa zastawa – talerze łupkowe
Co jakiś czas można zauważyć zmianę trendów w różnych dziedzinach życia – w sporcie, modzie lub nowych technologiach. Dzieje się to również w kuchni, a konkretnie w jej wyposażeniu. W niektórych ekskluzywnych restauracjach i nowoczesnych domach można zauważyć talerze z naturalnego kamienia łupkowego, które są ciekawą alternatywą dla popularnej porcelany. Przyjrzyjmy się bliżej temu rodzajowi zastawy kuchennej.
Cechy łupka kamiennego
Łupek kamienny staje się coraz częściej popularnym materiałem wykorzystywanym do wykończenia wnętrz, elewacji, a także do produkcji naczyń kuchennych. Jest on pozyskiwany ze skały osadowej, która powstała 350-400 mln lat temu, a jego kolorystyka jest uzależniona od miejsca wydobycia (w Polsce jest to Kotlina Kłodzka i okolice Jeleniej Góry). Przeważają jednak odcienie czerni, szarości i grafitu. Zaletą łupka kamiennego jest trwałość, odporność na starzenie się i zmienność, łatwość w utrzymaniu w czystości, a także fakt, że jest on ekologiczny, dzięki czemu znajdzie zastosowanie w niemal każdym pomieszczeniu oraz jako zewnętrzne pokrycie elewacji. Nowością jest również zastosowanie tego materiału do wyrobu niezwykle oryginalnych, odznaczających się charakterystycznymi cechami talerzy.
Talerze łupkowe jako kuchenna zastawa
Kolory dań podawanych na ciemnych talerzach łupkowych prezentują się całkiem odmiennie niż na tradycyjnej zastawie z porcelany. Ich barwa tworzy ciekawy efekt wizualny, a kamienna faktura dodaje smaczku wszystkim potrawom, które się na nich znajdą. Wbrew pozorom talerze są bardzo bezpieczne w kontakcie z żywnością – są ręcznie obrabiane i impregnowane certyfikowanymi środkami do kamiennych powierzchni.
Talerze łupkowe można wykorzystać jako tacę do przekąsek lub podkładkę pod talerz – wyjaśnia nasz rozmówca ze sklepu Porcelana24.pl, który zajmuje się sprzedażą m.in. wyposażenia oraz akcesoriów kuchennych, również on-line. Kreatywni kucharze na pewno znajdą dla nich odpowiednie zastosowanie, tym bardziej że dostępne są one w różnych kształtach – kwadratowym oraz prostokątnym. W przypadku kupna całej zastawy otrzymujemy talerze, tacę oraz mniejsze podstawki, które można podać każdemu z gości osobno. Zaprezentują się one bardzo elegancko zarówno w domu, jak i w wykwintnej restauracji oraz na cateringu np. w trakcie wykładów na sali konferencyjnej.