Zdrowe przekąski – pyszne przepisy

Niestety, ale przekąski nie mają dobrego PRu. Najczęściej kojarzone są z niezdrowymi chipsami, słodyczami nafaszerowanymi chemią czy też innymi łakociami zawierającymi całą tablice Mendelejewa.

Artykuł powstał przy współpracy ze sklepem internetowym atlas-zdrowia.pl.

Osoby, które właśnie w ten sposób podchodzą do tematu zakąsek mogą uznać, że określenie „zdrowe przekąski” jest oksymoronem. Bo jak chipsy znane ze sklepowych półek i słone paluszki mogą być zdrowe? Niestety nie mogą. Jednakże wystarczy nieco rozszerzyć swoje pole widzenia i szybko można dostrzec, że istnieją dla nich zdrowe alternatywy. Przykładami mogą być ekologiczna czekoladka i czekoladki, które będą świetnym zamiennikiem powszechnie dostępnych, niezdrowych łakoci. Jednak co ciekawe, najpyszniejsze przekąski można wykonać samemu, w zaciszu własnej kuchni. Ich przygotowanie wcale nie zajmuje dużo czasu, więc nawet zapracowane osoby będą w stanie wygospodarować kilka chwil na tę czynność. W artykule zostanie przedstawionych kilka inspiracji, które zyskały już grono wielbicieli w całej Polsce.

Bakaliowe kuleczki – zdrowe przekąski dla łasuchów

Chyba najbardziej lubiana przekąska wszystkich osób przestrzegających zasad zdrowej diety to bakaliowe kuleczki. Tak naprawdę można znaleźć tysiące przepisów na te słodkości, jednak wszystkie mają coś wspólnego. Mianowicie, bazą do ich przygotowania są suszone daktyle, chyba jedne z najsłodszych bakalii jakie zna świat. Do tego potrzebne będzie również szklanka ulubionych orzechów lub nasion, opcjonalnie suszone śliwki, odrobina kakao, czy też nasion chia. Niektórzy do ich wykonania wykorzystują też bakalie w czekoladzie. Przygotowania należy zacząć od zalania szklanki daktyli ciepłą wodą lub sokiem owocowym. W międzyczasie do blendera trzeba wrzucić wybrane przez siebie orzechy i nasiona i zmielić na drobny pył. Gdy daktyle będą już wystarczająco miękkie należy je rozdrobnić razem ze śliwkami (lub innymi suszonymi owocami) przy użyciu blendera. Do tak powstałej masy dodaje się pozostałe składniki i miesza do uzyskania jednolitej masy. Teraz nie pozostaje już nic innego jak formowanie pralinek. Ich wielkość powinna być zbliżona do orzecha włoskiego. Przed spożyciem warto odstawić je na kilka godzin do lodówki aby nieco stężały. Tak przygotowane przekąski będą smakować zarówno dużym jak i małym łasuchom. Zapewne są osoby, które nie mają pojęcia gdzie znaleźć wartościowe produkty, które posłużą do wykonania tego przepisu. Sklep internetowy ze zdrową żywnością będzie idealnym miejscem na tego typu zakupy.

bakalie w czekoladzie

Ekologiczna żywność na domówce

Zdrowe przekąski na domówce? Tak, jest to możliwe. Może być zdrowo i smacznie nawet na imprezie. Popularne chipsy można śmiało zastąpić ziemniaczanymi łódeczkami, do których wykonania nie potrzeba ani grama tłuszczu. Od czego zacząć? Ziemniaki, najlepiej ekologiczne, należy dokładnie wyszorować, tak aby na skórce nie było żadnych pozostałości gliny i innych zanieczyszczeń. Następnie trzeba je pokroić w łódeczki i wsypać do misy. Całość oprószyć ulubionymi przyprawami i odrobiną soli (najlepiej morskiej lub himalajskiej). Piec przez około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni sprawdzając co jakiś czas poziom ich przypieczenia. Innym pomysłem na imprezową przekąskę są warzywa z ostrym dipem. Ekologiczna żywność i w tym przypadku będzie grała główną rolę. Potrzebne będą: marchewka, ogórek i papryka – wszystkie z upraw Eko, a ponadto jogurt naturalny, odrobina soli i ostrej papryczki. Przygotowanie tej przystawki jest dziecinnie proste. Wszystkie warzywa należy pociąć w cienkie paseczki, a pół szklanki jogurtu wymieszać z ostrą papryczką i solą według własnych preferencji. Tak przygotowanymi zdrowymi przekąskami każdy gość będzie zajadał się ze smakiem.

Zdrowe i ekologiczne chipsy, chrupki, paluszki

Zdrowe przekąski dla ekstremalnie zapracowanych

Osoby, które mimo wszystko nie są w stanie wygospodarować nawet odrobiny czasu na wykonanie proponowanych przekąsek mogą postawić na gotowe. Rynek oferuje wiele naprawdę wartościowych produktów, które nie zawierają szkodliwych i niepotrzebnych substancji. Zdrowe i ekologiczne chipsy, chrupki, paluszki są tego wyśmienitym przykładem. Ich wadą jest to, że są nieco trudnodostępne. Niełatwo je znaleźć w standardowym markecie, więc trzeba się trochę wysilić aby je dostać. Jednak naprawdę warto. Są one wolne od takich składników jak tłuszcze trans, czy też polepszacze smaku. Są pyszne i zdrowe, czego chcieć więcej? Innym przykładem są zdrowe FIT batony. Idealnie nadadzą się na drugie śniadanie w pracy lub w szkole, a także będą doskonałym kopem energetycznym dla osób wykonujących wzmożoną aktywność fizyczną.

Karolina Dąbrowska

Karolina Dąbrowska

Dziennikarka z pasją do tematów lifestyle'owych, od lat związana z mediami kobiecymi. Śledzi najnowsze trendy w kulturze i stylu życia. W wolnym czasie podróżuje, poszukując inspiracji w różnych zakątkach świata.

Artykuły: 328

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *