Kalafior to smaczne warzywo, którego potencjału często nie dostrzegamy. Czas to zmienić i przygotować rewelacyjne posiłki z jego wykorzystaniem, które zachwycą naszych bliskich i sprawią, że częściej będzie on królował na naszych stołach!

Jeśli zastanawiasz się, do czego możemy wykorzystać kalafior, żeby danie było urozmaicone i pyszne, warto zapoznać się z ciekawymi przepisami, które już na zawsze zmienią nasze spojrzenie na to warzywo.

Zupa kalafiorowa ze śmietaną

Zamiast kolejny raz serwować kalafior jako zwykły dodatek do obiadu, pozwólmy mu grać w nim pierwsze skrzypce. Inspirujące przepisy z kalafiorem z pewnością rozbudzą naszą chęć gotowania! Warto zacząć od aromatycznej zupy, która może być sycącym, samodzielnym posiłkiem. Do jej przygotowania potrzebujemy dwóch kostek Bulionu na żeberkach WINIARY, które rozpuszczamy w jednym litrze wrzącej wody. Kalafior podzielony na różyczki oraz obrane i pokrojone w paseczki warzywa (marchew, ziemniak i por) gotujemy przez kilkanaście minut. Po tym czasie całość wrzucamy do wcześniej przygotowanego bulionu. Do zupy dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką i zagotowujemy. Na końcu doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Danie dekorujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy.

Sałatka kalafiorowa z papryką i selerem

Jeśli nie mamy ochoty na ciepły posiłek, możemy wykorzystać kalafior w pysznej sałatce. Wystarczy, że podzielimy go na różyczki i będziemy gotować przez kilka minut w posolonej wodzie, następnie odsączymy i polejemy zimną wodą, dzięki czemu zachowa chrupkość. Potem powinniśmy pokroić na małe kawałki seler naciowy i oczyszczoną z pestek paprykę. Wszystkie warzywa mieszamy z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY i doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy posiekanymi koperkiem i szczypiorkiem. Smaczna, lekka sałatka jest gotowa!

Tosty francuskie z ziołami

Serwowane przez nas kanapki wcale nie muszą być nudne! Tosty francuskie, w których dodatkiem są różyczki kalafiora, to wspaniały pomysł na przekąskę podczas imprezy czy urozmaicenie śniadania lub kolacji. Ich przygotowanie zaczynamy od pokrojenia chleba w trójkąty. Kromki maczamy w roztrzepanych jajkach wymieszanych z ziołami prowansalskimi i smażymy z obu stron do uzyskania złotego koloru. Na tostach kładziemy wędzoną szynkę oraz plastry sparzonego, obranego ze skórki pomidora. Całość dekorujemy różyczkami ugotowanego na chrupko kalafiora. Dla podkreślenia smaku warto dodać do tostów aromatyczny Sos czosnkowy WINIARY. I gotowe! Od tej chwili kanapki z pewnością będą kojarzyć się nam z czymś atrakcyjnym i pysznym.

Kotlety z kalafiora

Innym ciekawym pomysłem na główne danie, w którym będzie królował kalafior, są kotlety. To wspaniała alternatywa dla tradycyjnych dań, która z pewnością zasmakuje również osobom lubiącym jeść mięso. Ich przygotowanie zaczynamy od namoczenia bułki w mleku, a następnie odciśnięcia nadmiaru płynu. W międzyczasie gotujemy kalafior w posolonej wodzie i odsączamy. Po ostygnięciu drobno kroimy warzywo i dodajemy do niego jajka, namoczoną bułkę, posiekane: cebulę, czosnek i szczypiorek oraz bułkę tartą. Masę doprawiamy ostrą papryką, solą, pieprzem oraz innymi ulubionymi przyprawami. Następnie formujemy niewielkie kotlety z kalafiora, które obtaczamy w jajku oraz płatkach kukurydzianych lub bułce tartej. Smażymy na złoty kolor i podajemy od razu po przygotowaniu.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ