
Dlaczego sery to tak ważny składnik diety optymalnej?
Ser jest produktem, który powinien pojawić się w codziennej diecie każdego człowieka. Jest bogaty w wapń, białko i wiele innych składników odżywczych, które powodują, że nasza dieta staje się zbilansowana.
Â
WracajÄ…c do jednego ze skÅ‚adników sera – wapnia – jest on jednym z podstawowych minerałów, które sÄ… odpowiedzialne za budowanie koÅ›ci. Poza tym z biologii wiemy, że uczestniczy on w ogromnej iloÅ›ci procesów, które zachodzÄ… w organizmie ludzkim. WapÅ„, również ten znajdujÄ…cy siÄ™ w serze, odpowiedzialny jest za:
– wspomaganie w dziaÅ‚aniu ukÅ‚adu nerwowego;
– pojawienie siÄ™ zwiÄ™kszonej odpornoÅ›ci organizmu;
–  prawidÅ‚owe funkcjonowanie naszych mięśni;
– Å‚agodzenie pojawiajÄ…cych siÄ™ stanów zapalnych
Czym jest ser i co zyskuje nasz organizm, kiedy go spożywamy?
Ser, to nazwa produktu wytworzonego z mleka. Można wyróżnić sery dojrzewające i niedojrzewające, miękkie, twarde i półtwarde. Produkt uzyskuje się poprzez wytrącenie z mleka tłuszczu i białka. Składniki te w postaci skrzepu zostają poddane dalszej obróbce technologicznej.
Każdy ser, to bogate źródło wielu składników odżywczych, m.in. wyżej wspomnianego wapnia, białka oraz kwasów tłuszczowych, zarówno tych nasyconych (stanowią one średnio 60% składu), jak i nienasyconych (które stanowią ok. 30% składu).
Dodatkowo w serze można odnaleźć wiele witamin i minerałów, w tym: witaminy z grupy B, witaminÄ™ D, K, E i A. Dodatkowo z minerałów można odnaleźć: sód, fosfor i magnez. O serze, z racji tego, że odnajdujemy w nim dużo skÅ‚adników odżywczych, mówi siÄ™, że jest bardzo kaloryczny. Poza tym jest źródÅ‚em dużej iloÅ›ci cholesterolu.Â
Rodzaje serów ze względu na rodzaj mleka, z którego są wytwarzane
Jak wiadomo, na rynku występuje duża różnorodność serów. Można je podzielić na wiele sposobów. Poniżej przedstawiony zostanie podział ze względu na surowiec, z którego zostały wykonane. Zatem, można wyróżnić:
– sery krowie – należą do tych najpopularniejszych i najczęściej dostÄ™pnych na rynku. Ich odmian jest bardzo wiele, jednak wiÄ™kszość nawet nie różni siÄ™ smakiem, za to na pewno różniÄ… siÄ™ kwotÄ…, jakÄ… musimy za nie zapÅ‚acić oraz producentem (produkcji przemysÅ‚owej bÄ…dź regionalnej, jak Serowar Podlaski). Cena serów koryciÅ„skich z pewnoÅ›ciÄ… bÄ™dzie siÄ™ różniÅ‚a od ceny goudy czy sera salami.
– sery owcze – pojawiajÄ… siÄ™ najczęściej w Grecji i Hiszpanii. W naszym kraju można jest spotkać na poÅ‚udniu. Od krowich serów wyróżnia je to, że sÄ… tÅ‚ustsze i zawierajÄ… o wiele wiÄ™cej biaÅ‚ka. Nie sÄ… produkowane przez caÅ‚y rok, a jedynie w okresie dojenia owiec, czyli od maja do wrzeÅ›nia.
– sery kozie – najczęściej jadane we Francji. W Polsce mniej popularne, choć jadane. MajÄ… bardzo specyficzny smak, który nie zawsze wszystkim odpowiada. Od sera krowiego różniÄ… siÄ™ iloÅ›ciÄ… biaÅ‚ka i soli mineralnych.
W jakich dietach wykorzystywane sÄ… sery?
Ser wykorzystywany jest w wielu dietach. Często wykorzystywany jest jako dodatek, a czasami jako główny składnik diety. Tak właśnie jest w zestawieniach śródziemnomorskich, gdzie ser wykorzystuje się, jako główny element.
Osoby korzystajÄ…ce z tej diety wierzÄ…, że ma ona ogromny wpÅ‚yw na zdrowie ludzkie, jak również na ilość przeżytych lat. Wielu dietetyków korzysta z niej podczas ukÅ‚adania jadÅ‚ospisów. Z diety tej czerpie siÄ™ głównie możliwość spożywania serów typu feta albo mozzarella, które łączone sÄ… z warzywami oraz produktami peÅ‚noziarnistymi oraz oliwÄ… z oliwek. Mozzarella oraz feta posiadajÄ… w swym skÅ‚adzie dużą ilość tÅ‚uszczów i biaÅ‚ka, dlatego polecane sÄ… osobom, które stosujÄ… dietÄ™ ubogÄ… w wÄ™glowodany.Â
Ser doskonale sprawdzi siÄ™ jako dodatek do kanapki na Å›niadanie. DziÄ™ki tej przekÄ…sce już na samym poczÄ…tku dnia nasz organizm wyposażony zostanie w wiele skÅ‚adników odżywczych, m.in. biaÅ‚ko, tÅ‚uszcze i wÄ™glowodany. Dodatkowo dostarczone zostanÄ… wapÅ„ oraz chrom.Â
Dieta KwaÅ›niewskiego – co w niej robi ser?
Dieta Kwaśniewskiego, to duża ilość tłuszczu i białka. W związku z tym osoby będące na niej powinny spożywać dużą ilość tłustego mięsa, smalcu, tłustych serów, bekonu oraz jaj. Dieta ta pozwoli stracić 2 kg w ciągu tygodnia. W związku z tym, że w diecie tej znacznie ograniczono spożycie węglowodanów, organizm musi czerpać je z rezerw tkanki tłuszczowej.