Ser jest produktem, który powinien pojawić się w codziennej diecie każdego człowieka. Jest bogaty w wapń, białko i wiele innych składników odżywczych, które powodują, że nasza dieta staje się zbilansowana.
 
Wracając do jednego ze składników sera – wapnia – jest on jednym z podstawowych minerałów, które są odpowiedzialne za budowanie kości. Poza tym z biologii wiemy, że uczestniczy on w ogromnej ilości procesów, które zachodzą w organizmie ludzkim. Wapń, również ten znajdujący się w serze, odpowiedzialny jest za:
– wspomaganie w działaniu układu nerwowego;
– pojawienie się zwiększonej odporności organizmu;
–  prawidłowe funkcjonowanie naszych mięśni;
– łagodzenie pojawiających się stanów zapalnych

Czym jest ser i co zyskuje nasz organizm, kiedy go spożywamy?

Ser, to nazwa produktu wytworzonego z mleka. Można wyróżnić sery dojrzewające i niedojrzewające, miękkie, twarde i półtwarde. Produkt uzyskuje się poprzez wytrącenie z mleka tłuszczu i białka. Składniki te w postaci skrzepu zostają poddane dalszej obróbce technologicznej.

Każdy ser, to bogate źródło wielu składników odżywczych, m.in. wyżej wspomnianego wapnia, białka oraz kwasów tłuszczowych, zarówno tych nasyconych (stanowią one średnio 60% składu), jak i nienasyconych (które stanowią ok. 30% składu).

Dodatkowo w serze można odnaleźć wiele witamin i minerałów, w tym: witaminy z grupy B, witaminę D, K, E i A. Dodatkowo z minerałów można odnaleźć: sód, fosfor i magnez. O serze, z racji tego, że odnajdujemy w nim dużo składników odżywczych, mówi się, że jest bardzo kaloryczny. Poza tym jest źródłem dużej ilości cholesterolu. 

Rodzaje serów ze względu na rodzaj mleka, z którego są wytwarzane

Jak wiadomo, na rynku występuje duża różnorodność serów. Można je podzielić na wiele sposobów. Poniżej przedstawiony zostanie podział ze względu na surowiec, z którego zostały wykonane. Zatem, można wyróżnić:
– sery krowie – należą do tych najpopularniejszych i najczęściej dostępnych na rynku. Ich odmian jest bardzo wiele, jednak większość nawet nie różni się smakiem, za to na pewno różnią się kwotą, jaką musimy za nie zapłacić oraz producentem (produkcji przemysłowej bądź regionalnej, jak Serowar Podlaski). Cena serów korycińskich z pewnością będzie się różniła od ceny goudy czy sera salami.
– sery owcze – pojawiają się najczęściej w Grecji i Hiszpanii. W naszym kraju można jest spotkać na południu. Od krowich serów wyróżnia je to, że są tłustsze i zawierają o wiele więcej białka. Nie są produkowane przez cały rok, a jedynie w okresie dojenia owiec, czyli od maja do września.
– sery kozie – najczęściej jadane we Francji. W Polsce mniej popularne, choć jadane. Mają bardzo specyficzny smak, który nie zawsze wszystkim odpowiada. Od sera krowiego różnią się ilością białka i soli mineralnych.

W jakich dietach wykorzystywane są sery?

Ser wykorzystywany jest w wielu dietach. Często wykorzystywany jest jako dodatek, a czasami jako główny składnik diety. Tak właśnie jest w zestawieniach śródziemnomorskich, gdzie ser wykorzystuje się, jako główny element.

Osoby korzystające z tej diety wierzą, że ma ona ogromny wpływ na zdrowie ludzkie, jak również na ilość przeżytych lat. Wielu dietetyków korzysta z niej podczas układania jadłospisów. Z diety tej czerpie się głównie możliwość spożywania serów typu feta albo mozzarella, które łączone są z warzywami oraz produktami pełnoziarnistymi oraz oliwą z oliwek. Mozzarella oraz feta posiadają w swym składzie dużą ilość tłuszczów i białka, dlatego polecane są osobom, które stosują dietę ubogą w węglowodany. 

Ser doskonale sprawdzi się jako dodatek do kanapki na śniadanie. Dzięki tej przekąsce już na samym początku dnia nasz organizm wyposażony zostanie w wiele składników odżywczych, m.in. białko, tłuszcze i węglowodany. Dodatkowo dostarczone zostaną wapń oraz chrom. 

Dieta Kwaśniewskiego – co w niej robi ser?

Dieta Kwaśniewskiego, to duża ilość tłuszczu i białka. W związku z tym osoby będące na niej powinny spożywać dużą ilość tłustego mięsa, smalcu, tłustych serów, bekonu oraz jaj. Dieta ta pozwoli stracić 2 kg w ciągu tygodnia. W związku z tym, że w diecie tej znacznie ograniczono spożycie węglowodanów, organizm musi czerpać je z rezerw tkanki tłuszczowej.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ